“حلوا گردویی” کردکوی در فهرست آثار ملی کشور قرار گرفت
تعداد بازدید تعداد بازدید: 461 تاریخ ارسال تاریخ ارسال: ساعت 4:57 ب.ظ، یکشنبه، 3 مرداد، سال 1395 نظرات بدون نظر

حلوا گردویی گمردم کردکوی با شماره ۱۱۵۸ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.

halva_23به گزارش سرویس اجتماعی رادکانا، ابراهیم کریمی مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان گفت: حلوای گردویی یا “آغوز حلوا” یکی از حلواهای سنتی استان به خصوص شهرستان های بندرگز و کردکوی به شمار می رود.

وی افزود: مردم استان در شب نشینی ها، جشن ها (عید نوروز، عید قربان، عید غدیر، شب یلدا و ..) جهت پذیرایی  ودر مراسمات عزاداری برای اموات آن را تهیه و طبق رسوم گذشتگان به همراه نان محلی بین وابستگان و همسایه ها تقسیم می کنند.

کریمی در اشاره به مواد مورد استفاده در حلوای گردویی گفت: مواد اولیه این حلوا برنج گرده، مغز گردوی سیاه، کره محلی، شکر و آب می باشد که پس از آماده شدن حلوا، آن را به قطعات کوچک و گرد تقسیم و این قطعات را کشتا می نامند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان اظهار داشت: حلوا گردویی بندرگز و کردکوی به عنوان میراث معنوی (میراث فرهنگی ناملموس) به شماره 1158 در تاریخ 22 اسفند سال 1394 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

گفتنی است حلوا گردویی یکی از سوغات و عناصری است که موجبات جذب گردشگر را در استان یا شهرستان فراهم می­ آورد و امروزه این حلوا یکی از عوامل مؤثر بر اقتصاد شهرستان بندرگز و کردکوی محسوب می شود.

و اما حلوا گردویی:

جز حلوا یا حلوای گردوئی یکی از حلواهای سنتی منطقه شمال کشور خصوصا شهرستان کردکوی است.
درگذشته و اکنون مردم این منطقه در جشن­ها، شب نشینی­ ها و مراسم ­عزاداری اقدام به پخت حلوا می کردند.

حلوا یکی از شیرنی های سنتی پر زحمت شهرستان کردکوی است که جهت تهیه آن چند ساعتی وقت لازم است.

halva_2

مواد لازم:

 مغز گردو کوبیده شده به اندازه­ برنج.

نیم دانه کوبیده شده به اندازه­ مغز گردو.

روغن و شکر به مقدار لازم

اگر دوست داشتید زعفران هم می توانید اضافه کنید.

halva_3

روش پخت

پس از خیس کردن نیم دانه و خشک کردند آن، مغز گردو را به آن اضافه می کنند و در هاون بزرگ چوبی به نام سیرکو می­کوبن تا نرم شود.

ماده­ بدست آمده در درون هاون چوبی را در اصطلاح محلی (دنگتو) می گویند.

ماهی­تابه مسی (لاقالی) را کمی با روغن چرب کرده و برنج و گردوی کوبیده شده (دنگتو) روی شعله گاز یا (کِله ) بِره (تفت) می دهیم.

مواد تفت داده شده را در روغن داغ ریخته و پس از مدتی که آن را هم زدیم.

آب و شکر را به اندازه کافی به  آن اضافه می کنیم تا حلوا خوب بپزد.

halva_6

برای بهتر پختن و ته نگرفتن حلوا مرتب با قاشق بلند مسی (کِترا) حلوا را پشت و رو و ضربه می زنیم؛ اینکار باعث می شود که حلوا روغن پس دهد.

شما می توانید هنگام خشک شدن آب حلوا، گلاب و زعفران آبشده به آن اضافه کنید.

زنان روستا گاهی با پشت دست به حلوا ضربه می زنند و اگر حلوا به دست آنان نچسبد، حلوا رسیده است و موقع گرفتن آن از روی اجاق و یا کِله است است.

شکل حلوائی که زنان روستا در سالهای گذشته درست می کردند گرد بوده (کشتا) اما دراین سالها خانم ها شکلهای دیگری به حلوای آماده می دهند.

halva_7

معنای اصطلاح های بکار رفته در متن:

جز: گردو

نیم دانه: برنج ریز شده – دانه برنج که کامل نیست شکسته شده است

دنگتو: برنج و گردوی کوبیده شده

کِله: اجاق محلی است که با گِل درست شده و آتش آن بواسطه هیزوم روشن می شود

بِره دادن:  تفت دادن

کِترا: قاشق بلند مسی که برای پشت و رو کردن حلوا استفاده می شود

کشتا: شکل حلوایی که بصورت دایره باشد

لاقالی: ماهی­تابه مسی

halva_1halva_20halvagerdooi-1index13636384411DSC09039

انتهای پیام/

ارسال نظر