شماره : 202212
تاریخ : 1400-12-05 09:21
سفر رئیسی به قطر خنثی‌کننده سناریوهای منطقه‌ای نظام سلطه کارشناس مسائل سیاسی گفت: سفر رئیس جمهور ایران اسلامی به دوحه قطر می تواند خنثی کننده بسیاری از سناریوهای منطقه‌ای نظام سلطه و صهیونیزم بین الملل در منطقه غرب آسیا و بویژه جهان اسلام باشد.

به گزارش سرویس سیاسی رادکانا؛ علی سلیمان‌دوست امروز در گفت‌وگو با خبرنگار گلستان ما اظهار کرد: اسناد، گزارشات و مشاهدات میدانی نشانگر این واقعیت است که آمریکا با بهره گیری از سناریوی ایران‌هراسی توانسته کشورهای حاشیه خلیج‌فارس را برای افزایش حضور نظامی و اقتصادی خود در منطقه راهبردی غرب آسیا مجاب کند.

وی افزود: از آنجائیکه یکی از سیاست‌های راهبردی و کلان و رسمی دولت سیزدهم، سیاست نگاه به شرق و بویژه عمل به راهبرد همکاری‌های صمیمانه و تنگاتنگ با همسایگان خویش است و می تواند شامل همه کشورهای پیرامون خلیج همیشه فارس نیز بشود.

این کارشناس مسائل سیاسی بیان کرد: بنابراین و با توجه به این اصل راهبردی منطقه خلیج فارس و کشورهای حاشیه آن بسیار مورد توجه جمهوری اسلامی ارزیابی می‌شود.

سلیمان‌دوست ادامه داد: گرچه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، تلاش های زیادی صورت گرفت تا به روابط تهران با کشورهای حاشیه خلیج فارس آسیب بزنند اما جمهوری اسلامی همواره تلاش کرده مانع از این کار شود.

وی با بیان اینکه سفر آیت الله سید ابراهیم رئیسی به دوحه قطر حاکی از اهمیت خلیج فارس در سیاستهای کلان و راهبردی جمهوری اسلامی ایران است، بیان کرد: این سفر می تواند احیاگر سیاست نگاه به شرق در راستای مقابله با سیاستهای یکجانبه‌گرایانه غرب در قالب نظام سلطه و صهیونیزم بین الملل باشد.

کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: جدای از منافع کلان اقتصادی همکاریهای منطقه ای بویژه همکاری با کشورهای منطقه خلیج فارس ، امنیت دسته‌جمعی منطقه‌ای نیاز امروز خلیج‌فارس بوده و اولویت ویژه ای برای ایران اسلامی دارد  البته ایران و قطر برعکس برخی از کشورهای دیگر حوزه خلیج فارس، روابط خوبی با هم داشته و می توانند در کنار عمان و کویت و برخی کشورهای دیگر زمینه را برای ایجاد امنیت بومی در این منطقه فراهم کنند.

سلیمان دوست گفت: حمایت ایران از قطر در دوران محاصره اقتصادی این کشور توسط عربستان و متحدانش میتواند زمینه ساز این همکاری‌های منطقه‌ای قرار گیرد.

وی توضیح داد: از آنجائیکه قطر وارد عرصه تنش زدایی با کشورهای محاصره کننده شده و موقعیت ویژه تری را نسبت به چند سال گذشته در شورای همکاری خلیج‌فارس دارد فلذا می تواند معادلات سیاسی، اقتصادی و حتی امنیتی را در این منطقه  به نفع ایران اسلامی تغییر دهد.

کارشناس مسائل سیاسی گفت: ضمن اینکه سفر جناب آقای رئیسی در جهت‌دهی به بازار جهانی گاز نیز بسیار موثر خواهد بود .

سلیمان دوست افزود: از آنجائیکه دخالت های خارجی و بویژه قدرتهای بیگانه در سال های گذشته همواره مانع از برقراری ارتباط و گسترش رایزنی های دیپلماتیک بین تهران و دوحه شده است فلذا سفر آیت الله رئیسی می تواند مقدمه ای برای گسترش همکاری های تهران و دیگر پایتخت های عربی منطقه شود.

به گفته وی؛ ضمن اینکه در باب مذاکرات ایران و غرب در حوزه هسته ای نیز دوحه همواره تلاش کرده تا رویکردهای ایران و آمریکا را به هم نزدیک کرده و مانع تشدید تنش ها بین تهران و کشورهای غربی شود.

این کارشناس مسائل سیاسی افزود: از این روی سفر آیت الله رئیسی به دوحه حاوی پیام هایی برای کشورهای منطقه میباشد ‌ پیامی مبنی بر این واقعیت که ایران از ابتکارات منطقه ای در جهت کاهش تنش ها حمایت می کند و برای همسایگانش احترام ویژه ای قائل است.

سلیمان دوست بیان کرد: شایان ذکر اینکه در ماجرای تنش مرزی بین اوکراین و روسیه ؛ غرب بدنبال ایجاد شکاف بین تولیدکنندگان اصلی گاز و سوء استفاده از توانمندیهای طرفین برای مهار یکدیگر است . و از آنجائیکه قطر و روسیه از بزرگترین تولیدکنندگان گاز جهان هستند ، غرب در تلاش است تا با جایگزین کردن گاز قطر به جای گاز روسیه موجب ایجاد رقابت ناسالم بین کشورهای تولیدکننده گاز شود.

وی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی در تاسیس مجمع کشورهای صادرکننده گاز نقش برجسته ای دارد، گفت: ایران می تواند نقش میانجی را در بازار گاز ایفا کند و مانع از شکل گیری رقابت ناسالم بین تولیدکنندگان گاز شود و با ایفای یک نقش پویاتر در مجمع کشورهای صادرکننده گاز، سمت و سوی آینده بازار جهانی گاز را به نفع همه کشورهای عضو سمت و سو بخشد و سفر آیت الله رئیسی در جهت‌دهی به بازار جهانی گاز قطعاً موثر خواهد بود.

کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه سفر آقای رئیسی گامی بسیار موثر در جهت همگرایی منطقه‌ای خواهد بود، افزود: این سفر میتواند مانع تقویت حضور نیروهای آمریکا در خلیج فارس و به ویژه امارات متحده عربی باشد، چرا که آمریکا با ایران‌هراسی درصدد است تا کشورهای حاشیه خلیج‌فارس را برای افزایش حضور نظامی خود مجاب نماید.

سلیمان دوست ادامه داد: سفر جناب رئیسی به دوحه حاوی این پیام است که جمهوری اسلامی تهدیدی برای کشورهای منطقه نیست و می تواند خنثی کننده طرح آمریکایی ایران‌هراسی در منطقه باشد.

وی توضیح داد: بنابراین تعامل مثبت بین ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس امری ضروری و حیاتی برای امنیت منطقه، امنیت انرژی و صلح و آرامش در جهان اسلام و غرب آسیا است که از اهداف اصلی سفر آقای رئیسی میباشد .

کارشناس مسائل سیاسی بیان کرد: گرچه ایران اسلامی همواره مبتکر برنامه های صلح و دوستی در خلیج همیشه فارس بوده اما به نظر می رسد کشورهای این منطقه نیز اخیراً به اهمیت گسترش روابط با جمهوری اسلامی پی برده و در جستجوی ارتقای روابط با تهران هستند.

سلیمان دوست گفت: ازاین روی هرچقدر دخالت‌های خارجی در منطقه کاهش یابد همگرایی بین کشورهای حاشیه خلیج فارس افزایش یافته و تنش ها کاهش می یابد.

وی افزود: سفر جناب رئیسی به دوحه عامل از بین رفتن دیوارهای بی‌اعتمادی بین ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس بوده و این سفر دیوارهای بی اعتمادی که بعضاً ساخته و پرداخته بازیگران خارجی است را از بین خواهد برد و زمینه ای را فراهم خواهد کرد تا طرفین به درک متقابل بیشتری از همدیگر برسند و گام مثبتی در جهت درک نیازها و نگرانی های همسایگان و همگرایی منطقه ای خواهد شد.

کارشناس مسائل سیاسی گفت: باتوجه به آنچه که ذکرش گذشت سفر آقای رئیسی به دوحه قطر و تفاهم نامه های چهارده گانه امضاء شده فیمابین طرفین بدنبال سفر ایشان به روسیه و توافقات اتخاذ شده با طرف روسی و نیز سفر وزیر خارجه به چین و پیگیری سند راهبردی فیمابین، همه و همه میتواند بیانگر اهمیت نگاه به شرق و شکل گیری ائتلاف قدرت های شرقی در رویارویی با اقدامات مخاصمه آمیز و یکجانبه گرایانه غرب سلطه جو را در این برهه بسیار حساس از تاریخ بشری به ثبت و ضبط برساند.

سلیمان دوست ادامه داد: این اتفاقات جملگی نشان از یک افول سیستماتیک و متوازن در هژمونی منطقه ای و به تبع آن جهانی نظام سلطه به سرکردگی آمریکای جهانخوار و صهیونیزم بین الملل در اثر چرخش نگاهها و گرایشات و تعاملات به مشرق زمین است.

انتهای پیام/